Saturday, November 28, 2009

Sup Gear Box Qurban



Bahan-bahan:
4 ketul tulang kaki lembu
1/2 kg daging yang bercampur urat
1 ketul lengkuas sebesar biji pingpong - ketuk2
4 uncang sup bunjut
6 cm halia - hiris
1 biji bawang besar - hiris
4 biji bawang puteh - hiris
2 sudu besar biji ketumbar - grind
Garam secukup rasa
Limau nipis
Bawang goreng
Daun sup

Cara menyediakan:
1. Rebus tulang temulang dan daging dalam periuk besar.
2. Masukkan lengkuas dan rempah sup bunjut..
3. Tumis halia, bawang besar, bawang merah dan ketumbar.
4. Apabila wangi, masukkan kedalam periuk.
5. Rebus sup sampai masak.( 2 jam)
6. Rasa garam..dan hidangkan setelah ditabur dengan bawang goreng dan daun sup
7. Jangan lupa perah air limau nipis.
8. Kalau suka pedas, masukkan cili api.

6 comments:

azahar said...

Be careful, the bone marrow that people just love to suck is full of cholestrol!

Anonymous said...

Yes sir... we only have it once a year.... Thank you

D.N.A.S said...

kak Na,
thanks for the recipe. Daging korban banyak lagi dalam freezer, tak tau nak masak apa. Dah tengok recipe ni baru dapat idea...

Dang Wangi said...

Singgang Daging pun sedap.......

julie said...

Kak Na, why is this called Sup Gear Box? Saje nak tahu.

Dang Wangi said...

Julie, maybe oasal tulang kaki tu ... Tapi..ntah ngape ek?