Saturday, November 28, 2009
Sup Gear Box Qurban
Bahan-bahan:
4 ketul tulang kaki lembu
1/2 kg daging yang bercampur urat
1 ketul lengkuas sebesar biji pingpong - ketuk2
4 uncang sup bunjut
6 cm halia - hiris
1 biji bawang besar - hiris
4 biji bawang puteh - hiris
2 sudu besar biji ketumbar - grind
Garam secukup rasa
Limau nipis
Bawang goreng
Daun sup
Cara menyediakan:
1. Rebus tulang temulang dan daging dalam periuk besar.
2. Masukkan lengkuas dan rempah sup bunjut..
3. Tumis halia, bawang besar, bawang merah dan ketumbar.
4. Apabila wangi, masukkan kedalam periuk.
5. Rebus sup sampai masak.( 2 jam)
6. Rasa garam..dan hidangkan setelah ditabur dengan bawang goreng dan daun sup
7. Jangan lupa perah air limau nipis.
8. Kalau suka pedas, masukkan cili api.
Labels:
Recipe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Be careful, the bone marrow that people just love to suck is full of cholestrol!
Yes sir... we only have it once a year.... Thank you
kak Na,
thanks for the recipe. Daging korban banyak lagi dalam freezer, tak tau nak masak apa. Dah tengok recipe ni baru dapat idea...
Singgang Daging pun sedap.......
Kak Na, why is this called Sup Gear Box? Saje nak tahu.
Julie, maybe oasal tulang kaki tu ... Tapi..ntah ngape ek?
Post a Comment