Tuesday, April 20, 2010

Roast Turkey......from Ostolia with love...Rafid 72

ROAST TURKEY

1.  Turkey...sekor

2.  Lumuran bawah skin turkey area dada
     garlic, rosemary, sage, lemon,

3.  Lumuran luar kulit turkey:
     kunyit, garam

4.  Stuffing:
     a. mesh garlic, onion, celery, capsicum, tomato, buah pala,
     b. rice/nasi
     c. telur
     d. 1 whole lemon

5.  Roast - iringan: dalam pan
    whole onion, whole carrot, whole potato

6. Gravy:
    a. lebihan juice turkey yg dalam pan.
    b. water, cornflour, garam.

Cara-cara menyediakannya:
A. Seekor turkey - bersih, pat pat dry.
B. Masukkan bahan No. 2 bawah skin turkey bahagian dada.
C. Lumur luar turkey dengan bahan No. 3.
D. Goreng garlic dan masukkan semua bahan stuffing (4) bahagian "a".
E.  Tutup api.  Then masukkan nasi dan telur. Gaul. Supaya melekat semua bahan.
F.  Masukkan "E" tu dalam perut turkey.
G.  Lastly, masukkan sebiji lemon - maka tertutuplah opening tu...... Tak nak bagi stuffing tu keluar.
H.  Roastlah in hot pan at 180 C for 2 - 3 hrs.
I.  Nak tahu masak ke tak, cucuk paha, tengok air keluar ke tak.
J.  Letakan No. 5 (bahan iringan) disisi turkey didalam pan.
K.  Kuah/gravy.... guna lebihan juice roast turkey + air + cornflour + garam = kacau dalam pan hingga pekat.

..............toinggg...roast turkey dah ready.................

No comments: