Friday, April 16, 2010

Lamb Shank

Recipi LAMB SHANK..istimewa dari Dr Rafid72...Australia/New Zealand

Bahan2nya:
1 daging betis Lamb
Sedikit kunyit or tepong
3 bawang besar ---- slice
2 ulas bawang putih
capsium, celery, rosemary
Honey, tomato puree
1 gelas air
5 sudu olive oil untuk menumis

Cara menyediakan:
1 . Daging yang bertulang betis tu di pat pat denagan kunyit or tepong for browning in olive oil in a hot iron pan.
2 . Masukkan sliced onion sampai brown.
3 . Masukkan bawang putih , capsium, and a few rosemary twigs.
4 . Masukkan honey dan tomato puree.
5 . Masukkan air.
6. Lepas tu nasukkan pan yang ada lamb shank tu kedalam oven. Bakar selama 1 1/2 jam.
7. Selepas tu keluarkan. Pastikan daging lekang dari tulang. Kalau belum lekang, masuk lagi kedalam oven dan bakar lagi selama 1/2 jam.

Mesh potatoes:
1. Rebus kentang selama 20 - 30 minit.
2 . Lecek dengan butter dan sour cream...sampai jdi fluffy.

Sampingan: A
1. Celur frozen peas dan gaul dengan mint sauce yang dalam botol.
2 . Masukkan juga daun mint/pudina.

Sampingan : B
1 . Boleh juga makan denagan steam cabbage - lepas staeam gaul cabbage dengan butter dan garam.

Kuahhhh....
1 . Air lebhan yang dalam periuk... + dengan corn flour.
Boleh juuiga tambah maggie brown onion sauce

.....bila nak makannnnnnn ------masukkan garam dan crack pepper

No comments: